NOĆNJAK 2011 - DVK na OLIO GASTRO SHOWU

Ovu najstariju i najznačajniju manifestaciju maslinara i uljara u Hrvatskoj vrijedilo je posjetiti

Rekordan broj sudionika posjetio je trinaesti Noćnjak, održan od 18. do 20. ožujka 2011. godine u Vodicama u hotelu Olympia, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, a uz potporu i suradnju brojnih pokrovitelja, suorganizatora, sponzora i donatora. Procjenjuje se da je manifestaciju tijekom dva dana posjetilo oko 1500 sudionika.

Četrdesetak izlagača predstavljalo je svoje proizvode na sajmu opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, te na burzi maslinovih ulja. Olio bar izazvao je veliki interes sudionika, koji su dolazili kušati cijelu paletu sortnih maslinovih ulja, kao i razne proizvode od maslina i maslinovog ulja. Sladilo se i čokoladom s maslinama i maslinovim uljem. .... Međunarodni stručni skup o ekološkom maslinarstvu i uljarstvu, u organizaciji UNDP-a, okupio je stručne predavače iz Hrvatske, Italije i Grčke, te je bilo interesantno usporediti stanje ekološkog maslinarstva i proizvodnje ekološkog maslinovog ulja u ovim mediteranskim zemljama. mr. sc. Ranko Tadić, Hrvatska Adolfo Ninni Piangevino, Italija Chariklea Minotou, Grčka Održano je nekoliko teorijskih i praktičnih radionica, poput one Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša ili Hrvatske poljoprivredne komore, te okrugli stol o zadrugarstvu.

Poseban interes i pozitivni komentari sudionika odnosili su se na Olio Gastro Show, ove godine organiziran po drugi put u okviru Noćnjaka. Interaktivnu prezentaciju sljubljivanja delicija, sortnih maslinovih ulja i vina, vodili su Ante Bačić (šef kuhinje), Sandra Petričević (capo panela za maslinova ulja) i Želimir Bašić (vinski povjesničar, publicist i tajnik manifestacije Sabatina). A uz pripremljene delicije kušala su se šampionska sortna maslinova ulja obitelji Belić, te šampionska vina Sabatine. Kombinacija skute, meda i maslinovog ulja sorte ascolana tenera naprosto je oduševila kušače.


Osnovana Hrvatska udruga vinarskih gradova - HRUVIG

HRUVIG je budući član Europske mreže vinarskih gradova (RECEVIN)

Udruga je osnovana 04. studenog 2010. u Splitu, Hotel Lav, Podstrana, na jubilarnoj dvadesetoj međunarodnoj manifestaciji vinogradara i vinara "Sabatini". Osnivači i članovi HRUVIG-a su Županije Splitsko-dalmatinska i Zadarska, gradovi: Zadar, Kaštela i Benkovac, općine: Jelsa, Bol i Polača te Zadružni savez Dalmacije u čijim prostorima je i sjedište udruge. HRUVIG, osim korisnog povezivanja regija u Hrvatskoj, kao budući član Europske mreže vinarskih gradova (RECEVIN), otvara mogućnosti za predstavljanje i unaprjeđenje gospodarskih, turističkih i drugih projekata županija i gradova. Interes za članstvom uz neke od županija, gradova i općina, već su iskazali i drugi subjekti povezani s vinogradarstvom i vinarstvom u Hrvatskoj (zadružni savezi, srodne udruge, tvrtke i sl) . Stoga, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u radu udruge koja ima jasan i koristan put. Ovakve asocijacije u svijetu svojim članovima omogućavaju postizanje izvrsnih rezultata na poljoprivrednom, turističkom i kulturološkom planu. Druženje i kontakti sa gospodarstvenicima iz Hrvatske i inozemstva prigoda su da predstavite i unaprijedite svoju županiju, grad, općinu, tvrtku i poslovanje te da pronađete partnere za svoje razvojne projekte.

Svoj interes za učlanjenje i detaljnije informacije možete iskazati slanjem upita za članstvo:
- na internet adresu: hruvig@zsd.hr ili
- poštom na adresu udruge: Kamila Tončića 4, 21 000 Split, sa naznakom za HRUVIG.


Dalmatinski vinari i maslinari na pantovčaku

Predsjednik Ivo Josipović, visoki pokrovitelj ovogodišnje jubilarne 20. Sabatine

U Predsjedničkim dvorima 20.10.2010. je na prijemu kod Predsjednika bilo izaslanstvo Zadružnog saveza Dalmacije i drugi uzvanici koji su tijekom dva desetljeća pripomogli u održavanju najstarije vinarske fešte u Hrvatskoj.
- Vino je hrvatski brend, a na svim vinarskim manifestacijama koje sam posjetio uvjerio sam se u bogatstvo vinarstva Hrvatske - kazao je Josipović uzvanicima, upozorivši na to da će EU donijeti nove izazove, ali i poteškoće sektoru u kojem će problem biti usitnjenost ponude.

S druge strane, postoji i velika vitalnost vinarstva i zadrugarstva u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik pokazavši da je dobro upućen u tematiku. Sabatina se već dva desetljeća kontinuirano održava svaki put u drugom dalmatinskom mjestu, prve subote nakon jematve, a ovogodišnja Sabatina 20. rođendan će obilježiti četverodnevnim okupljanjem, od 4. do 7. studenoga, na čak tri lokacije, u Splitu, Podstrani i Imotskome. Joško Niskota, predsjednik ZDS-a, pozvao je predsjednika u posjet barem na nekoliko sati.

- Zadružni savez Dalmacije pokušava prihvatiti izazove novog vremena, a ono nalaže da se u branši trebamo svi povezati, od lokalne do nacionalne, pa i globalne razine, objediniti kvalitetu, količinu i kontinuitet - sažeo je Niskota, dodavši kako je zadrugarstvo u nas proživjelo 150 godina. Među gostima na Pantovačaku bili su vinogradari, vinari, predstavnici znanstvenika, institucija, novinari, ali i šampioni raznih kategorija svih dosadašnjih Sabatina. Oni su Josipoviću donijeli simbolične darove - po butelju-dvije svojih vrhunskih nagrađenih vina.


V. MEĐUNARODNI FESTIVAL VINA I KULINARSTVA

26. I 27. STUDENI 2010. HOTEL THE REGENT ESPLANADE ZAGREB

I ove godine je posljednji vikend u studenome rezerviran za najbolja vina i pprobrane gastronomske delicije. Na jednom mjestu okupit će se svi najpoznatiji hrvatski vinari i proizvođači maslinovog ulja, tartufa, pršuta, sireva, meda, slatkih delicija. Na Festivalu će biti održane posebne vinske prezentacije te kulinarske radionice koje će zadovoljiti i najizbirljvija nepca. Na Festivalu će ove godine biti više od 200 najboljih vinara iz cijele Hrvatske, ali i izlagača iz najpoznatijih vinskih zemalja poput Francuske, Italije, Australije, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike i to je najbolji dokaz da je Međunarodni festival vina i kulinarstva nezaobilazna postaja za svakog istinskog ljubitelja vina i gastronomije. Festival koji će se održati 26. i 27. studenoga u hotelu The Regent Esplanade Zagreb biti će otvoren za sve posjetitelje od 12 do 20 sati. Cijena ulaznice je 100 kuna.


ZAGREB WINE GOURMET FESTIVAL

GLORIA 1001 DELICIJA PREDSTAVLJA ČETVRTI ZAGREB WINE GOURMET FESTIVAL

Zagreb Wine Gourmet Festival 2011, u dvodnevnom programu radionica, specijalnih degustacija, predavanja i kulinarskih prezentacija, predstavit će najbolje hrvatske i međunarodne proizvođače vina i gastronomskih delicija, dok će se za gourmet program pobrinuti poznati chefovi iz Hrvatske i inozemstva. Visoku kvalitetu festivala jamči poman izbor izlagača, pa će broj sudionika kao i do sada biti ograničen na vrhunske proizvođače vina i delicija. Nova adresa, Muzej suvremene umjetnosti (MSU), elitni je hrvatski arhitektonski prostor s brojim prednostima za izlagače, uključujući lakšu dostupnost i osiguran parking.